Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý umírá sám. I Hans Fallada

"Dokud píšu, zapomínám na mříže před oknem..." Tahle slova napsal matce v jednom z dopisů ze sanatoria pro duševně choré Hans Fallada, dlouhá desetiletí tak trochu polopozapomenutý německý spisovatel. Duševně labilní, alkoholik, nešťastná duše v nešťastném světě. Zemřel krátce po skončení druhé světové války, slabé srdce padlo pod přemírou alkoholu... Dnes je Hans Fallada jedničkou Amazonu, patří k nejprodávanějším autorům ve více než  dvaceti zemích světa. V tuzemsku jej vydává Ikar, vloni vyšel legendární Pijan, letos (za pár dnů) vyjde Falladovo vrcholné dílo Každý umírá sám.

Hans Fallada je pozoruhodnou osobností. Jeden z největších německých spisovatelů meziválečného Německa byl posledních padesát let víceméně zapomenut. Neprávem. Narodil se v červenci roku 1893 v rodině soudce. Ve škole outsider, uzavřený do sebe, neschopnost prosadit se se rozhodne vyřešit po svém - s přítelem se domluví, že spáchají sebevraždu, která bude vypadat jako souboj na pistole. Přítel padá mrtvý k zemi, Fallada přežije a končí poprvé v blázinci - dva roky žije ve vzduchoprázdnu. 

Po propuštění následuje několik let relativně klidného života. Zlom přichází se začátkem první světové války. Fallada, ač se hlásí coby dobrovolník na frontu, je zproštěn vojenské služby jako boje neschopný a  propadá alkoholismu a drogám. Rok 1917 je pak rokem, kdy si Fallada poprvé (a zdaleka ne naposledy) léčí závislosti v protialkoholní léčebně. 

Ve dvacátých letech 20. století Hans Fallada přežívá na okraji společnosti. A píše. Neustále píše. Několikrát skončí v léčebně. Několikrát začíná od začátku. Vydá dva nepříliš podařené romány. Dvakrát skončí ve vězení, podruhé na dva a půl roku. 

V roce 1929 se začíná ve Falladově životě blýskat na lepší časy. Oženil se, získal místo redaktora. A opět - neustále píše. Román Občánku, a co teď mu získá mezinárodní věhlas. Dalším úspěšným románem je Kdo už jednou seděl v base

Když se v roce 1933 zmocní moci v Německu Hitler, Hans Fallada začíná ustupovat do pozadí. Není dost silný na to, aby režimu vzdoroval. Píše nezávadné knihy. Pohádky, vzpomínkové knihy. Jeho tvorba z doby před Hitlerem je v těchto časech odmítána. 

Ve druhé polovině třicátých let a za druhé světové války žil Hans Fallada v Cartwitzu. Tady navázal intimní vztah s Ursulou Loschovou. Oba propadají stále větší závislosti na alkoholu a drogách, v roce 1944 přichází nevyhnutelný rozvrat Falladova manželství. V prudké hádce na manželku vystřelí z revolveru. Je zatčen, shledán nesvéprávným a umístěn do léčebny pro choromyslné. 

Právě během tohoto pobytu Fallada napsal mistrovský opus životního ztroskotance - během pouhých čtrnácti dnů vzniká Pijan, "příběh obyčejného člověka, kterého přemůže chlast". Příběh Hanse Fallady.

Ještě na konci roku je Hans Fallada z ústavu propuštěn a žení se s Ursulou, která je o tři desítky let mladší. Konec války je pak pro něj šancí na nový začátek. Žije v sovětské okupační zóně, nově vznikající komunistické východní Neměcko hledá umělecké elity a Fallada má být jednou z nich. Je jmenován starostou Feldburgu, pracuje na několika knihách. Přitom padá čím dál rychleji ke dnu. Nevyléčitelný alkoholik a toxikoman, duševní i fyzická troska. V roce 1947 Hans Fallada umírá.

 

Každý umírá sám. Osamělí manželé proti nacistické moci

 

Historie Falladova vrcholného díla začíná ve chvíli, kdy se mu v roce 1945 do rukou dostávají spisy odbojářů, kteří se postavili nacistickému režimu. Jsou mezi nimi i osaměle žijící manželé Otta a Elise Hampelovi. Proti nacistickému režimu protestovali pohlednicemi - více než 200 jich umístili na veřejná místa, psali na ně výzvy k odmítání vojenské služby, k odmítání spolupráce s nacistickou stranou, ke svržení Hitlera. Jejich protest byl z pohledu režimu bezvýznamným, přesto po nich celé dva roky gestapo pátralo. Nakonec byly manželé v roce 1943 popraveni. 

Román vyšel až po Falladově smrti, nicméně jednalo se o upravené a redakčně krácené vydání. Teprve v roce 2011 byla kniha vydána v nezkrácené úpravě tak, jak ji umírající Fallada (zemřel na srdeční selhání tři měsíce před prvním vydáním) napsal v roce 1946. 

Román Každý umírá sám je strhujícím čtenářským zážitkem. Pět set dvacet pět stran nádherného, a přitom civilního jazyka... nemohu jinak, Falladův román musím bezvýhradně doporučit.

Pro zajímavost ještě uvedu, že na motivy románu Každý umírá sám natočil v roce 2004 Dušan Klein skvostný trojdílný televizní film I ve smrti sami.

Autor: Marcel Kupka | pondělí 14.5.2012 23:32 | karma článku: 12,18 | přečteno: 1476x
  • Další články autora

Marcel Kupka

Nezapomeňte. Před 61 lety začal proces s Miladou Horákovou

Lid se hněval. Imperialističtí agenti a rozvraceči republiky musí viset! Závodní rady KSČ, uliční výbory téže (jediné povolené) politické strany, revoluční umělci. Ti všichni se vyjadřují jasně a nekompromisně – soudní tribunál, který zasedl poprvé 31. května roku 1951, dostal celkem 6300 rozhořčených rezolucí, které žádaly smrt třinácti osobností české politiky a kultury, které si komunistický režim a sovětští poradci Lichačev a Makarov vybrali do představení, nazvaného proces s Miladou Horákovou.

31.5.2012 v 15:12 | Karma: 13,71 | Přečteno: 765x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Witold Pilecki, dobrovolný vězeň z Osvětimi. Popraven Poláky.

V posledním článku jsem zmínil neobyčejný příběh Denise Aveye, britského válečného zajatce, který dvakrát tajně na velmi krátký čas (vždy na jeden den a jednu noc) pronikl do Osvětimi, aby zajistil důkazy o nacistických zvěrstvech. Witold Pilecki, kterého v komentářích pod článkem připomenul jeden z komentujících, zašel mnohem dál. Jako jediný člověk vůbec se nechal do Osvětimi dobrovolně zavřít. Na celé tři roky a ze stejného důvodu jako Brit. A zatímco Avey slaví ve svých devadesáti letech úspěch knihy, která jeho příběh vypráví, Witold Pilecki byl popraven. Ne v Osvětimi, ne nacisty. Pileckého popravili 25. května 1948 Poláci. Na den přesně před 64 lety.

25.5.2012 v 0:56 | Karma: 24,75 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Muž, který pronikl do Osvětimi. Denis Avey a jeho příběh

Bylo, nebylo. Za devatero horami, devatero řekami. Pohádky začínají obvykle takhle. Denis Avey zažil na konci druhé světové války příběh, který se mnohým zdá být pohádkou také. Sám sebe propašoval do tábora smrti v Osvětimi, aby mohl po válce svědčit proti zločinům, kterých se tam dopustili nacisté. Stalo se skutečně všechno tak, jak svěřil devadesátiletý Avey papíru? Mnozí hlasitě křičí, že ne, další mnozí se je snaží ještě hlasitěji překřičet, že ano.

23.5.2012 v 10:26 | Karma: 22,41 | Přečteno: 3159x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Ke sjednocení Německa nikdy nedošlo aneb Plán N

Miluji knihy, které nabízejí alternativní vidění skutečnosti. Alternativní verzi historie. Plán N Simona Urbana (v originále Plan D) je jednou z nich. Vyjde sice až na konci června (v Odeonu), už teď si ale o něm dovolím napsat pár vět. Zápletka? Určitě stačí zmínit jediné a ti, kdo jezdili na Balt s výjezdní doložkou, budou vědět - píše se rok 2011, ke sjednocení Německa nikdy nedošlo, u moci v NDR je už 22 let Egon Krenz. Ano, ten Egon Krenz. Nástupce Ericha Honeckera ve funkci generální sekretáře SED.

20.5.2012 v 23:11 | Karma: 8,28 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Divoši? Noir není jen Švédsko. Winslow a Stone jsou důkazem.

Synonynum pro dobrou (masovou, nutno podotknout) detektivku? Dlouhá desetiletí především Agatha Christie. Poslední dva roky "severská krimi". Začalo to Larssonem, pokračuje Nesboem a přicházejí další. Severští autoři si také (právem) vysloužili přízvisko "noir". Dobrá "noir" detektivka se ale píše i jinde v Evropě. A taky za mořem. Jedna z těch hodně dobrých amerických vyjde česky v červenci a v červenci se na ni budete moci také v premiéře jít podívat do kina - strhující jízdu Divoši napsal Don Winslow a natočil Oliver Stone.

17.5.2012 v 14:18 | Karma: 7,09 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Zabili Davida, parchanti!

David Rath. Muž kontrastů. Z odborového předáka se stal prezidentem profesní komory bílých plášťů. Jako politik otočil kormidlem svého myšlení o sto osmdesát stupňů, z člena ODS se stal vysoce postavený komunální politik a poslanec za sociální demokracii. Z bojovníka proti korupci stíhaným korupčníkem. Co když je ale všechno jinak? Co když Davida (politicky) zabili jeho konkurenti?

16.5.2012 v 12:27 | Karma: 25,61 | Přečteno: 2389x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Josef Fousek. Spisovatelem z nouze

Někdy se stane, že svět získá úspěšného literáta tím, že tento (zatím neprojevený) literát ztratí zdroj jiné obživy. Příklad autorky Harryho Pottera je příkladem nejjasnějším. Josef Fousek je dobrým příkladem tohoto jevu v české kotlině. Když se s ním umělecky rozloučil v roce 1998 šéf Divadla Jiřího Grosmanna Miloslav Šimek, zůstal bez příjmů. A tak začal psát a píše dodnes. Každá jeho knižní novinka je bestsellerem. Hned po vydání.

12.5.2012 v 10:19 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Válka světů, Spielberg, Alenka v říši divů v moderním kabátě.

Nestává se tak často, aby se spisovateli, sotva třicetiletému, podařilo zaujmout filmová studia natolik, aby se někdo tak slavný jako Steven Spielberg rozhodl natočit film podle jeho literární předlohy. A už vůbec se nestává, aby se tak rozhodl ještě předtím, než je kniha dopsána. Danielu Wilsonovi se to povedlo. Knížka vyjde česky na podzim (ve Státech vyšla loni v létě), do kina se na Wilsonův příběh budete moci jít podívat 4. července 2013.

9.5.2012 v 19:53 | Karma: 7,42 | Přečteno: 847x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Hitler, komunisté, 1. máj a sovětské lágry. Jaká je cena člověka?

Na konci dubna a začátku května se setkávají dvě významné historické události. Střetává se smutek extrémní pravice s radostí stejně extrémní levice. Náckové oplakávají Adolfa Hitlera, svého vůdce, který 30. dubna (roku 1945) v 15:15 hod utekl ranou z pistole před zodpovědností, komunisté o den později slaví (zneužívají) Svátek práce. Oba (s nadsázkou řečeno) "myšlenkové" proudy mají jedno společné. Pracovní lágry a koncentráky pro ideového nepřítele. Pro ty, kdo si dovolili nesouhlasit a nejít s proudem. Patřili k jinému etniku. Nebo jen byli ve špatný čas na špatném místě. Jako Jevfrosinija Kersnovskaja.

1.5.2012 v 15:50 | Karma: 24,99 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Dukan vážně není tukan. Dukan je hubnutí.

Český jazyk je kouzelný. Umí dvojsmysly. Tukan je pták. Ale taky tak můžeme označit (trochu pejorativně, přiznávám) někoho, kdo má nadváhu. Kdo je tlustý. Kdo je ze svojí tloušťky nešťastný. Kdo hledá pomoc. Pomocnou ruku. Pierre Dukana ji může nabídnout. Dukan totiž není tukan. Dukan je autorem nejúspěšnější diety posledních 30 let. Jen ve Francii pomohla zhubnout 3 000 000 lidem. Ve světě pak dalším 10 milionům.

12.4.2012 v 11:17 | Karma: 8,32 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ona

Marcel Kupka

Johnovo velmi pozdní odpoledne

Rok 2012. Rozpadla se vláda. Kníže Karel se vrací na svá panství, kde stráví stáří pohledem na hladinu orlické přehrady. Kalousek se na stará kolena vrhne na zápolení ve volném stylu. Nečas hubne. Střih. Uběhne nějaký čas. Páté předčasné volby v řadě vyhrají a novou vládu sestaví Babiš a Bakala. Ti vysvobodí z kobky na Mírově Víta Bártu a jmenují ho ministrem všeho. Na Pražském hradě si s ním potřese rukou prezident Okamura. Píše se rok 2018.

4.4.2012 v 13:52 | Karma: 19,10 | Přečteno: 1627x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Ines de la Fressange: I modelka může napsat knihu

Včera večer porotci v čele s Claudií Cardinale zvolili českou Miss pro rok 2012, obávaný glosátor Jaro Slávik se držel poměrně vzadu, Gábina Partyšová též (ale tam to asi nebylo záměrem). Někteří z vás možná byli přítomni volbě přímo v sále, další se na celou show dívali v televizi. Dívali jste se také? A říkali jste si v duchu ono okřídlené - volí se krása, ale s chytrostí je to horší? Někdy to může ve světě modelingu platit, to nepopírám, ale v případě Ines de la Fressange, slavné to modelky let osmdesátých, nikoli.

1.4.2012 v 12:36 | Karma: 9,43 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Jozef Banáš, nejprodávanější slovenský spisovatel večer u Krause!

Adélu Banášovou, úspěšnou slovenskou moderátorku (spolumoderovala s Leošem Marešem talentová klání začínajících zpěváků a zpěvaček na televizi Nova) zná v Česku každý. Nebo skoro každý. Vysoká, štíhlá, blondýna. Ostrá jako břitva. Oblíbená u diváků. Prostě Adéla. Adéla show. Jozefa Banáše, jejího otce, zná v tuzemsku naopak málokdo. A to je škoda. Jozef Banáš patří k nejprodávanějším slovenským spisovatelům současnosti. A k autorům nejlepším. A dnes večer bude v televizní Show Jana Krause na Primě.

30.3.2012 v 12:30 | Karma: 11,54 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Jaro a severská detektivka? Především Spasitel a Box 21.

Severská detektivka zažívá boom. Někdo by dokonce mohl říct, že je "hype". Snad téměř každý měsíc vychází "něco severského". Některé knihy se jen vezou na vlně zájmu a jejich úroveň je nevalná. Někdy se ale zadaří. Mám tip na dva drsné příběhy z chladného severu. Ale popořádku.

28.3.2012 v 15:04 | Karma: 8,00 | Přečteno: 1419x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Sestra. Rosamund Luptonová napsala skvělou knihu

Debut roku, New York Times bestseller, více než 500 tisíc prodaných výtisků jen ve Velké Británii. Druhá nejprodávanější kniha na Amazon.com za rok 2011. Nejlepší thriller podle New York Public library. Skvělé přijetí u čtenářů v Dánsku, Portugalsku, ale třeba také v Číně. Především ale napínavý příběh, který v březnu vyšel (konečně) také česky.

25.3.2012 v 12:05 | Karma: 10,20 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Příběh Biafry - prvotina Fredericka Forsytha poprvé česky

Den pro Šakala, Spis Odessa, Čtvrtý protokol, Mistr klamu. Co název, to bestseller špionážního románu. Frederick Forsyth je už čtyřicet let zárukou precizně vypracovaných příběhů z prostředí tajných služeb a zákulisí politické moci. Příběh Biafry, jeho první kniha, je jiná. Je to reportážní román, který vypráví autorovýma očima příběh občanské války v Nigérii na konci šedesátých let 20. století. Po čtyřiceti letech od svého prvního vydání konečně vychází také česky. Seznamte se.

17.3.2012 v 10:28 | Karma: 10,10 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Podruhé. Do stejné řeky. A hlavně o knihách.

Když jsem před (velmi dlouhým) časem zakládal na idnes.cz blog, neměl jsem představu, o čem, proč a pro koho psát. Snad i kvůli tomu jsem se po třech velmi nesourodých textech "autorsky" odmlčel. Vracím se zpět, abych blogoval především o knihách, které čtu. A čtu jich hodně. A rád o nich píšu. Pokud se vám mé texty budou líbit, budu rád.

15.3.2012 v 21:25 | Karma: 6,52 | Přečteno: 702x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Kamera, klapka, jedeme!

Česká republika má stále více a více režisérů, kteří natočí tisíce a tisíce hodin na film zaznamenaných příběhů, silných i těch slabších, ročně - nejrychleji rostoucí skupinou mezi režiséry jsou přitom tatínci, kteří pro samou potřebu "udělat dětem něco na památku, že jo", zapomínají, že jsou vlastně tatínky a stávají se z nich režiséři se všemi jejich neduhy.

10.5.2009 v 13:30 | Karma: 11,03 | Přečteno: 887x | Diskuse| Ostatní

Marcel Kupka

Nostrily? To není jen piercing...

Nostrily jsou piercingové šperky určené především pro ozdobu nosu. Hotovo dvacet. Rodiče, kteří měli to "štěstí", že se jim narodilo dítě s rozštěpem rtu či patra (nebo rovnou s rozštěpem kombinovaným), ale vědí, že slůvkem nostrily je označována i sada dvou hadiček s lepícími křidélky na upevnění na obličeji, která má pomoci dítěti po operaci rozštěpu k normálnímu vývoji nosních průduchů.

26.4.2009 v 21:02 | Karma: 10,85 | Přečteno: 1306x | Diskuse| Ostatní

Marcel Kupka

Tak nám zavřou Alberta...

... řekla paní Nováková svému manželovi, který si právě prohlížel denní dávku reklamních letáků z poštovní schránky. "Kterýho Alberta? Já znám dva - toho od naproti, co mlátí svoje děti a potom toho z devátýho patra, co vybírá popelnice za domem. Vobou není žádná škoda". "Alberta ve Vysočanský, na Proseku, tam cos tak rád chodil nakupovat..." Pan Novák zvedl oči od letáků a roztřásla se mu brada... tohle opravdu nečekal...

25.4.2009 v 19:15 | Karma: 18,17 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Bloger, book lover, specialista na komunikaci. Rodič. Manžel. A taky zakladatel a exmajitel internetového knihkupectví Eruditus.cz. Ještě jednou - EXmajitel.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky